lördag 14 april 2007

Lite ordbajsarfakta om Katarsiseffekten (a.k.a. de få bilder jag har från mf-sjungningen)


Antikens stora tänkare Aristoteles var inte bara matematiker, astronom, naturvetare, statsvetare osv. Han var även en mycket duktig kulturanalytiker och drog redan på sin tid skiljelinjer mellan goda välskrivna draman och komedier, och folkligt småkrafs med en enda viktig punkt: Katarsiseffekten.

En god tragedi eller komedi menade Aristoteles, Skulle rena själen och ge den pånyfödelse. Varje gång skådespelet slutat skulle den samlade effekten av det som nyss skådats påverka publiken till den grad att de skulle känna sig uttömda, renade och ge en känsla av förnyelse, nyskapande och epifani.

Ordet katarsis betyder enligt Wikipedia ett känslomässigt klimax el sammanbrott bestående av en överväldig känsla. Känslans karaktär är inte viktig utan de kan vara vilken som helst såsom sorg, glädje, vrede, humorism osv.

Bilden av dr Strömberg är ett ypperligt exempel på katarsiseffekten inom performance art-genren. Dock har han ersatt det abstrakta reningsbegreppet till ett lite mer folkligt och handgripligt begrepp genom att forma två fingrar i en V formation och samtidigt sträcka ut tungan mellan dem där tungan symboliserar verktyget som han renar med. Vad han vill rena med verktyget kan man spekulera i ytterligare men det är anmärkningsvärt att dr Strömberg trots en moderat överförfriskning har antikens riktlinjer i åtanke när han spontanposerar inför kameran.

PS: katarsis kan även i vissa sammahang betyda att ge någon rännskita. DS

källa: www.google.se

Inga kommentarer: